گرما زدگی در سالمندان بسیار شدیدتر از جوانان است و به گفته محققان، افراد سالمند بیش از دیگران در معرض خطر ناشی از گرمای زیاد هوا قرار دارند و حتی زمانی هم که آب از دست می دهند، تمایلی به خوردن آب ندارند. تمامی این عوامل به این معنی است که گرمای شدید مشکلات بهداشتی جدی برای سالمندان به وجود می آورد و خطر مرگ را در آنان بالا می برد. در همین راستا توصیه هایی برای سالمندان گرامی ارائه شده است:
* کودکان یا سالمندان را در وسیله نقلیه پارک شده خاموش، نگه ندارید.
* در محیط بیرون، در سایه قرار بگیرید.
* از انجام فعالیتهای بدنی سنگین پرهیز کنید.
* به طور منظم مایعات بنوشید و از مصرف نوشیدنیهای شیرین خودداری کنید.
* خانه خود را خنک نگه دارید.
* در شب، هنگامی که درجه حرارت محیط بیرون کاهش مییابد پنجرهها را باز کنید. اگر در محل زندگی شما دستگاه تهویه هوا روشن است، درها و پنجرهها را ببندید.
* پنکههای برقی ممکن است کمی در فرار از گرما کمککننده باشند؛ ولی در درجه حرارت بالاتر از ۳۵ درجه سانتی گراد ممکن است در پیشگیری از گرمازدگی خیلی مفید نباشند. در این حالت مصرف مایعات اهمیت بیشتری دارد.
* خود را دور از گرما نگه دارید. در خنک ترین اتاق خانه (به ویژه در هنگام شب) اقامت کنید.
* از رفتن به محیط بیرون در طول گرم ترین ساعات روز خودداری کنید.
* بدنتان را خنک نگه دارید. دوش یا حمام آب سرد بگیرید.
* به جای حمام یا دوش آب سرد میتوان از کیسه آب سرد یا حوله یا اسفنج حاوی آب سرد و شست و شوی پاها استفاده کرد.
* از لباسهای سبک، گشاد و به رنگ روشن از جنس الیاف طبیعی استفاده کنید.
* اگر مجبور به رفتن به محیط بیرون هستید، از کلاه لبهدار بزرگ و عینک آفتابی استفاده کنید.
* به دیگران کمک کنید. اگر فردی را میشناسید که در خطر گرمازدگی قرار دارد، به او کمک کرده و از او حمایت کنید. باید از افراد سالمند و بیمارانی که تنها زندگی میکنند دست کم روزانه یک بار عیادت کرد.
* اگر خودتان یا اطرافیانتان احساس خوبی ندارید، در صورتی که احساس گیجی، ضعف، اضطراب، تشنگی شدید یا سردرد دارید، سعی کنید از دیگران کمک بگیرید و در اسرع وقت به مکان خنکی بروید.
* اگر یکی از اعضای خانواده شما یا فردی که تحت حمایت شما قرار دارد، پوست خشک و داغ داشت یا دچار هذیان، تشنج و یا عدم هوشیاری شد، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.
شرکت مهر اندیشان دوستدار سلامت ( رادیو سالمندان )