عادات غذایی غلط درماه مبارک رمضان

انتشار محتوا: ۱۹ فروردین ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۱۴:۲۷ قبل از ظهر

عادت‌های غذایی اگر صحیح باشند یکی از راه های سالم ماندن بدن است اما بعضی از سالمندان ممکن است به دلیل آگاه نبودن و نداشتن اطلاعات کافی، عادات غذایی نادرستی داشته باشند که این ممکن است سلامت آنها را به خطر بیندازد. بنابراین برای سالم ماندن بدن در سالمندی پیروی از یک رژیم غذایی منظم به ویژه در ماه مبارک رمضان که شرایط متفاوت است، ضروری می‌باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با تغییر و بهبود عادات غذایی غلطی که در ماه مبارک رمضان وجود دارد سلامتی خود را بهبود بخشید ....

راهکارهای بهبود عادات غذایی در ماه مبارک رمضان

1) یکي از عادات غذایي غلط سالمندان در روزه داری این است که به دلیل تشنگي زیاد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی‌های سرد شروع مي‌کنند.
o    توصیه مي‌شود افطار را با نوشیدنی‌های گرم مانند آب جوش، چاي کمرنگ و شیرگرم شروع کنند.

2) از مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار خودداری شود چون سبب اختلال در هضم مواد غذایي مي‌شود.
o    بعد از صرف سحري نیز بعضی از سالمندان برای جلوگیری از تشنگي در طول روز، به مقدار فراوان آب مي نوشند که عادت غذایی درستی نیست و باعث دفع بیشتر آب و مواد معدنی در طول روز می شود.

3) در وعده‌هاي سحر و افطار پرخوری توصیه نمی‌شود، زیرا باعث نفخ و مشکلات گوارشی در سالمندان می شود.
o    سالمندان مي‌توانند هنگام افطار از خرما یا کشمش به همراه نوشیدنی‌های گرم استفاده کنند، زیرا این دو سبب کنترل اشتها مي‌شود و از پرخوری به هنگام افطار جلوگیری مي‌کند.
4) شیرینی جات مصنوعی مانند زولبیا و بامیه را به مقدار اندک مصرف کنید زیرا باعث چاقی، اضافه وزن و  افزایش قند خون می شود و در سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت بسیار مضر است.
o    سالمندان می‌توانند به جاي مصرف انواع شیریني‌ها مثل زولبیا و بامیه که فقط دارای انرژي و فاقد مواد مغذي (ویتامین‌ها و مواد معدنی) هستند، از جایگزین‌های قند طبیعي مثل خرما، کشمش و انواع میوه استفاده نمایید.
o    مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است، بنابراین به سالمندان توصیه مي‌شود که در وعده‌ی افطار 3 یا 5 عدد خرما مصرف کنند (خرما منبع خوبي از مواد مغذي، قند، فیبر و پتاسیم است).
o    از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیریني‌ها پرهیز شود.

* نکته مهم : رعایت این موارد در سالمندان بسیار ضروری است زیرا بسیاری از سالمندان به بیماری های مزمن مانند پرفشاری خون، دیابت و چربی خون بالا مبتلا هستند.

5) مصرف زیاد قندهاي ساده در وعده سحر باعث ترشح زیاد انسولین و افت قند خون در طول روز مي‌شود.
o    افت قند خون ممکن است سالمندان را مجبور کند که روزه خود را باز کنند که در اینصورت اجر معنوی آن را از دست می‌دهند. پس رعایت رژیم غذایی ضروری است.
o    در صورت مصرف، به میزان کم و از قندهای طبیعی مانند خرما استفاده کنید.

6) سالمندان باید از نوشیدن بیش از اندازه‌ی چای در وعده‎ی سحري اجتناب کنند، چون چاي باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک‌هاي معدني مفید می‌شود که بدن در طول روز به آن احتیاج دارد.

7) سالمندان عزیز از مصرف تنقلات زیاد(مانند انواع آجیل‌ها) در فاصله‌ی افطار تا سحر پرهیز کنند. زیرا این مواد دیر هضم هستند و سبب مي‌شوند که به هنگام سحر به دلیل پري معده، میل به غذا کاهش پیدا کند.

8) مصرف مواد غذایي سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار، مناسب نیست.
به طور کلي بهتر است به جاي غذاهاي چرب و سرخ کرده، از غذاهاي آب پز و بخارپز استفاده شود.

طاعات و عبادات مقبول درگاه حق – طلب دعای خیر از سالمندان عزیز

"اللهم صل علی سیدنا محمد و علی آل سیدنا محمد"

•    ناظر علمی : دکتر لیلا صادق مقدم – دکترای تخصصی سالمند‌ شناسی- هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد

•    منبع : راهنمای تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان(وزارت بهداشت)؛ حامد پورآرام، میترا ابتهی، نشر اندیشه ماندگار، چاپ اول (1398): ص 19

مطلب فوق توسط همکاران شرکت مهراندیشان دوستدار سلامت ( رادیو سالمندان ) گردآوری و تنظیم شده است و از طریق لینک ذیل قابل دریافت و مطالعه می باشد .

فایل آموزشی عادات غذایی غلط در ماه مبارک رمضان
با مطالعه این مطلب با ما همراه باشید تا با تغییر و بهبود عادات غذایی غلطی که در ماه مبارک رمضان وجود دارد سلامتی خود را بهبود بخشید

اطلاعات تمــاس:

آدرس: خراسان رضوی, گناباد, خیابان ناصرخسرو 15, مرکز رشد و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گناباد
شماره تماس: 05191312331

مشــاهــده روی نقشــه
تمامی حقوق محفوظ و به پایکاه اینترنتی صدای سالمند (شرکت مهر اندیشان دوستدار سلامت) تعلق دارد.
طراحی و پشتیبانی: فناوری اطلاعات و ارتباطات زینوپارس
CopyRight 2021 Sedaye Salmand Co. All Right Recived.
Supported By: ZinoPars Co